2012. június 2., szombat

Hidratáló, éjszakai "anti-aging" arckrém érett, vízhiányos bőrre ilang-ilang illóolajjal

Nem tudtam eldönteni, hogy a krém elnevezésében melyik fontos hatóanyagot emeljem ki a sok közűl, a hyaluronsavat, a bodzavirágot, az argánolajat, vagy mást, mert mind nagyon fontos összetevője ennek a remek konzisztenciájú krémnek, amely bár nagyon tápláló, mégsem hagy zsíros utóérzetet a bőrön. Végül az illóolaj mellett döntöttem, hiszen ez egy főként aromaterápiával foglalkozó blog.

A vadrózsa olaj ugyan fényérzékenyíti a bőrt, reggel ne ilyen krémet használjunk, de azért az arckrém nem csak éjszaka használható, borús napokon nyugodtan felkenhető nappalra is, illetve esti program előtt, mert a hyaluronsav nemcsak segít megelőzni az újabb ráncok kialakulását, hanem hatékony nedvesség-megkötő tulajdonsága révén optikailag feszesebbnek, simábbnak is mutatja a bőrt.
(A hidratált bőrért a legtöbbet természetesen megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával, egészséges táplálkozással, és rendszeres hámlasztással tehetünk. Ez a krém sem csodaszer, de sokat segíthet a fiatalos bőr megőrzésében.)

Ebben a krémben a vízfázist főleg bodzavirág-párlat alkotja, aloe vera géllel kiegészítve. Az Ilcsi oldalán olvastam egy bodzás arckrémről, amely kifejezetten érett bőrre készült: "a bodzavirágot tartalmazó készítmények eredményesen alkalmazhatók laza, idősödő, zsír-és vízhiányos bőr kezelésére" ezért ezt én is mindenképpen ki akartam próbálni, és ezt kevertem a krémembe.
Még virágzik a bodza, és ha van a konyhánkban egy kukta, egy zöldség-pároló betét, és egy gömbölyű fenekű tál, akkor készíthetünk bodzavirágból párlatot, vagyis vizes kivonatot. A gyógynövénypárlat készítéséhez a Cosmio-n olvashattok részletes útmutatót!

Az olajok közül a legfontosabb (egyben leg-különlegesebb és legdrágább) hatóanyagok ebben a krémben az argán és a vadrózsa (természetesen ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó, hidegen préselt, bio) olaja. Az argánolaj nagyon hatékony sejtélénkítő hatású, antioxidáns, bőröregedést gátló olaj, amelynek a zsírsavszerkezetét remekül egészíti ki avitaminokban gazdag vadrózsaolaj, amit pedig a könnyed sárgabarackmag olajjal érdemes kombinálni, ezért ez is került a krémbe. A makadámiadió olajának zsírsavszerkezete pedig nagyon hasonlít az emberi bőr faggyújának szerkezetére is, nagyon jó regeneráló, bőrpuhító, simító hatású. Az utóbbi három olaj a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolására is alkalmassá teszi ezt az amúgy nem túl zsíros arckrémet.
 Az aloe vera gél nyugtató hatása most különösen akkor jöhet jól a krémben, amikor a nyári nap erősebben megsütötte az arcbőrt.

Az ilang-ilang illóolaj pedig az az illóolaj amelynek édes, kissé púderes, afrodiziáló virágillatát a szakirodalom szerint a fiatal nők kevésbé kedvelik, mint az érettebb asszonyok. Ez az illóolaj elsősorban nagyon jó bőrápoló tulajdonsága miatt került a krémbe, de éppen az érett korban lévő nők azok, akik talán nagy hasznát vehetik az illóolaj aromaterápiás, a hormonokon át a pszichét stimuláló hatásainak is. Az ilang-ilag olaj csökkenti a vérnyomást, nyugtató, testi-lelki görcsoldó és kiegyensúlyozó, valamint antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatású illóolaj is, amely kimerültség, stressz és pms-idején is hatásos. Változó korban az afrodiziáló tulajdonsága is fontos lehet. Stadelmann szerint ez az olaj nevetésre ingerel, jókedvet idéz elő. (Az ő aromaterápiás tanfolymaain azt tapasztalta, hogy ennek az olajnak a körbeadásakor minden alkalommal jókedvű kacagás, felhőtlen. felszabadult csevegés kezdődött a csoportban...) Vigyázni kell azonban vele, túladagolása fejfájást okozhat. Aki nem szereti az erős illatokat, annak bőven elég lesz 1, maximum 2 csepp 30 ml krémbe. Én 4 cseppet kevertem bele, ez már nagyon határeset, majdhogynem túl sok is a jóból.

Aki nem kedveli az ilyen édes, észbontó illatokat, annak a pálmarózsa, vagy a rózsa illóolaját ajánlanám, mivel ezek is nagyon jót tesznek a bőrnek. Változó korú nők számára pedig pedig az ösztrogénre hasonlító hatású, hormonháztartást kiegyensúlyozó hatású muskotályzsályát lenne érdemes a krémbe keverni.
(Ne felejtsük el: a valódi illóolajok rendkívül koncentrált hatóanyagok, bánjunk vele takarésokan, ugyanakkor az említett terápiás hatásokat sem várhatjuk az olcsó, silány illat-utánzatoktól!)

Recept 30 ml. krémhez:

I. fázis:
Sárgabarackmag olaj 1 g
Makadámiadió olaj 1 g
Argán olaj 1 g
Szkvalen 1 g
Cetilalkohol 0,5 g
Emulsan 1,2 g

II. fázis:

Sheavaj 1,5 g
Vadrózsa olaj 1 g

III. fázis:
Bodza párlat 16 g
Aloe vera gél 3 g
Glicerin 2 g

IV. fázis:
E vitamin 1 db 400 mg-os kapszula
Tejsav 1 csepp
Rokonsal 6 csepp
Ilan-ilang illóolaj 2-3 csepp


Nincsenek megjegyzések: