2012. április 24., kedd

Narancsbőr

A jó idő megérkeztével, és a lengébb viselet előtérbe kerülésével, sokan szembesülünk a téli hónapok alatt lerakódott zsírpárnácskákkal, narancsbőrrel. Ekkor sokan, a problémát megoldandó, rögtön a fogyókúrára gondolnak először. Természetesen, az ésszerűen, jól összeállított fogyókúra, de még inkább egy méregtelenítő kúra, sőt, a sport is nagy segítségünkre lehet formánk visszanyerésében (erről részletesebben egy következő bejegyzésben), de mivel ez egy aromaterápiás/natúrkozmetikumos blog így egy-két receptet is szeretnénk megosztani veletek.

Narancsbőr elleni olaj/zselé

Keverjünk el 20 csepp vízkiválasztást elősegítő/nyirokrendszert aktiváló  illóolajkeveréket (ld: alább) 2 evőkanál tiszta aloe vera zselében (ezt kinyerhetjük közvetlenül a növényből, vagy a kereskedelemben kaphatók közül én ezt tudnám ajánlani) vagy száraz növényi olajban ( szőlőmag, szezám, napraforgó), esetleg borostyánolajban (szintén ld. alább), amely fokozza a vérkeringést, így önmagában is a cellulitisz ellen hat. Naponta egyszer masszírozzuk át erősen a kezelni kívánt felületet. (A feltüntetett mennyiség napi adag!)














 Borostyánolaj (macerátum) készítése:

2 maréknyi borostyánlevelet gyűjtünk, (természetesen olyan helyről, ahol nem szennyezett a föld és a levegő), kissé felaprítjuk, és egy befőttesüvegbe tesszük, majd felöntjük annyi olajjal, amennyi ellepi, Használhatunk például olíva, napraforgó vagy búzacsíra olajat. Az üveget textillel vagy papírtörlővel lefedjük, és négy-hat hétre napos helyre tesszük, majd az olajat tiszta üvegbe szűrjük.

Illóolajkeverék narancsbőrre:

100 ml mogyoróolaj (corylus avellana)
1,5 g citromos eukaliptusz illóolaj (eucalyptus citriodora)
2 g citrom illóolaj (citrus limon)
2 g cédrus illóolaj (cedrus atlantica)
2 g ciprus illóolaj (cuperssus sempervirens var. stricta)
1 g niaouli illóolaj (melaleuca quinquenervia ct cineol)














 Anticellulitisz pakolás

8 evőkanál zöld agyag vagy rasszul (marokkói agyag)
2 evőkanál algapor (bioboltokban beszerezhető)
10 csepp ciprus (cupressus sempervirens var. stricta )
10 csepp levendula illóolaj (lavandula angustifolia)
10 csepp citrom illóolaj (citrus limon)
10-12 borostyánlevél (hedera helix)

Keverjük össze az agyagot az algát és az illóolajokat.
2 dl forró vízben főzzük fel a borostyánleveleket. Ha a főzetünk kihűlt, adjunk az agyagos- illóolajos keverékhez annyit, hogy egy jól kenhető masszát kapjunk. Masszírozzuk a kezelendő felületet, majd vékony rétegben kenjük be az agyaggal és hagyjuk rajta 20 percig. Ha letelt a hatóidő langyos vízzel mossuk le. Hetente ismételhetjük a kezelést.

Nincsenek megjegyzések: