2012. március 10., szombat

Aranyérkenőcs



Íme egy nagyon egyszerű megoldás aranyérproblémákra. A csak zsírt tartalmazó készítményekhez nem kell különösebb gyakorlat, bárki könnyen elkészítheti ezt a kenőcsöt is. A kiindulási pont ez a balzsam volt, ami egy egyszerű, de nagyszerűen bevált recept.
A konzisztenciát vettem kissé lágyabbra, hogy tubusból könnyebben kinyomható legyen. Olajként körömvirágot használtam, amely hatékonyan segíti a nehezen gyógyuló sebek elmúlását, az E és A vitaminban gazdag sheavajjal tökéletesen ápolja az érzékeny, fájdalmas bőrt.
Ebbe a zsíros alapba speciálisan aranyér (vénatágulat, vérzés) kezelésére alkalmas illóolajokat tettem:
A vérzéscsillapító hatású mirtuszolaj az aranyér, és általában a gyulladt vénák kezelésére kiváló megoldás, ráadásul hűsíti az égő sebet. A ciprus illóolaja is erősíti a vénákat, összehúzó és szintén vérzéscsillapító olaj, visszerek kezelésére, a kötőszövet erősítésére is alkalmas. A levendula pedig fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató, sebgyógyító hatású.

Recept:

I. fázis:
Körömvirág-macerátum 20 g
Méhviasz 2 pasztilla

II. fázis:
Sheavaj 25 g

III. fázis:
Mirtusz illóolaj 7 csepp
Ciprus illóolaj 7 csepp
Levendula illóolaj 7 csepp

Az I. fázis alapanyagait egy edényben, vízfürdőben megmelegítjük, míg elolvad a viasz, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a sheavajat, kíméletesen beleolvasztjuk. Amikor langyosra hűlt, belecseppentjük az illóolajakat, elkeverjük, és (gyógyszertárban beszerezhető, steril) tubusba töltjük, és lezárjuk. Kb. 2 db 20 ml-es tubusnyi ez az adag (az egyiket lefagyathatjuk későbbre.) Ez a kenőcs lassan szilárdul meg, lehűlve még folyékony, jól önthető. Ha tégelyben szeretnénk tárolni, ne 2, hanem 3-4 pasztilla méhviaszt olvasszunk a kenőcsbe, így kissé szilárdabb lesz.

FONTOS: A megfelelő gyógyhatás érdekében kizárólag tökéletesen tiszta, bioillóolajokat használjunk! Bővebben lásd itt.

Nincsenek megjegyzések: