2012. február 28., kedd

Mixtura pectoralis házilag, avagy gyógyfüves likőr




A mixtúra tinktúra-keveréket jelent, vagyis gyógynövények alkoholos kivonatát, a pectoralis pedig azt jelöli, hogy a keverék a légutakra, légúti megbetegedésekre való.

Ebben a rendszerint influenzavírussal terhelt, immungyenge, tavaszt sóvárgó februárban nem olyan nehéz lebetegedni. Mostanában sok gyógyteát iszunk, a különféle gyógyfüvekből minden alkalommal az aktuális igények szerint keverjük a teának valót, hol a gyulladt torokra, hol a hurutra, hol a gyenge gyomorra vagy más célra helyezve a hangsúlyt. Azért van egy többé-kevésbé állandó alapanyagokból álló, aránylag sok kakukkfüvet tartalmazó keverékünk, amit megfázásos betegségek idején alkalmazunk. Ez képezte a gyógylikőr alapját is.

A gyógyteát azért érdemes kiegészíteni gyógylikőrrel is, mert az alkoholba a növényeknek olyan hatóanyagai, és illóolajai is beleoldódnak, amik a teába nem, és a hidegben az alkohol külön -másképp- fűt és fertőtleníti is a torkot.

A képen is látható, gyönyörű zöld színű, finom ízű likőr szárított gyógynövényekből, illetve friss citromból és gyömbérből készült úgy, hogy a kimért és összekevert növényi részeket megfelelő méretű, jól zárható befőttes üvegbe tettem, és leöntöttem annyi alkohollal, 40 fokos pálinkával, amennyi jócskán ellepi. Az én mértékegységem a marék volt, de természetesen helyettesíthető ez mással is, például evőkanál, stb.

Recept.:
1 marék borsmenta,
1 " zsálya
1 " citromfű
1 " kakukkfű
1 " csalán
1 " apróbojtorján
1 " kamillavirág
1 " hársfavirág
1 " bodzavirág
2 " édesköménymag
0.5 marék ezerjófű
0.5 marék stevialevél
1 db citrom vékonyan lehámozott héja, vagy ennél több
5 cm-es gyömbérgyökér felszeletelve

1-2 hétig szükséges érlelni, naponta összerázva. Leszűrés után cukorsziruppal édesítettem. Ha 40 fokos pálinkából készül, akkor fél liternyi mixtúrára számíthatunk negyed kiló cukorból és negyed liter vízből főzött szirupot. Hűtsük ki, mielőtt az alkoholhoz keverjük. Még jobb, hatásosabb megoldás, ha a mixtúrát mézzel keverjük össze, naponta óvatosan rázogatva-forgatva, míg feloldódik.
Egészségünkre!

Nincsenek megjegyzések: