2012. február 29., szerda

Könnyű arckrém rosaceás, gyulladt bőrre

Ez a recept azért került a blogra, mert akinek készítettem, azt mondta, nagyon jól bevált és használt neki a krém, talán még jobban is, mint a gyógyszergyári készítmény.

Zsírtartalom kb. 26%
Összetevők (30g krémben):
21 g Desztillált víz
1,5 g Vadrózsaolaj (Kiválóan segíti a sejtmegújulást, ápolja a száraz, hámló bőrt, ideális a hegek kezelésére is. Transzretinolsav-tartalma támogatja a kollagéntermelődést. A vadrózsa olaj a száraz, érett, gyulladásra hajlamos arcbőrre szánt készítmények ideális hatóanyaga.)
1,2 g Emulsan (BDIH konform, természetes eredetű emulgátor)
1 g Sheavaj (Natúr, finomítatlan. Regeneráló, sebgyógyító hatású, az ekcémás, neurodermitiszes bőr legjobb ápolószere. Segíti a bőt tápanyagellátását, hidratációját, rugalmasságának megőrzését, a bőr öregedését.)
1 g Ligetszépe olaj (Különleges, gamma-linolensavat tartalmazó zsírsavösszetételénél fogva ez az olaj a kozmetikai készítményekben főként a száraz, hámló, gyulladt bőr ápolására alkalmas, valamint igen hatékony ekcéma, neurodermitisz és pikkelysömör kezelésére is. Jó hatásait pattanásos bőr esetén is tapasztalták. Fáradt, érett bőrnek is kiváló táplálást biztosít, elsősorban vadrózsaolajjal kombinálva.)
1 g E vitamin (Tocopherol, antioxidáns, nedvességmegkötő, sejtmegújító)
1 g Sáfrányos szeklice olaj(A magas linolsavtartalom könnyűvé teszi az olajat, mely így kevésbé zsírozó hatású, nem filmképző. A, E, és K vitamint tartalmaz.)
1 g Szkvalen (Természetes bőrrokon anyag; a bőr hidrolipid filmjének fontos . Az érzékeny bőrűek számára is biztonsággal használható. Kedvezően befolyásolja egy emulzió tulajdonságait, mert gyorsan terül, csökkenti a zsíros utóérzetet a bőrön, puhává, selymessé varázsolja a bőrfelszínt.)
0,5 g Cetilalkohol (Csekély mennyiségű cetilalkohol segíti a krémek jobb beszívódását, a bőrfelületet mattítja, ill. receptúrától függően csökkenti a zsíros utóérzetet a bőrön. Bőrsimító, bőrpuhító hatású.)
6 csepp Rokonsal tartósítószer (Glicerinben oldott természetazonos anyagok: benzoesav, benzilalkohol és szorbinsav keveréke. BDIH konform, nagyon jó minőségű, megbízható anyag, mely az előírt koncentrációban bőrbarát és hatékonyan őrzi a készítmények mikrobiológiai stabilitását. Megakadályozza a baktériumok, élesztő- és penészgombák szaporodását.)
3 csepp Tejsav (beállítja az emulzió bőrbarát ph értékét, és támogatja a tartósítószer hatását)
2 csepp Levendula extra illóolaj (antiszeptikus, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású)




Készítés:

1. fázis (együtt melegítendő zsírok, viaszok, olajok):
emulsan, sáfrányos szeklice, szkvalen, cetilalkohol

2. fázis: (melegítendő vízfázis):
desztillált víz

A vízfürdő alatt elzárjuk a gázt.

3. fázis: a már felmelegített olajhoz adjuk, csak óvatosan, nem nagyon melegítjük:
először a sheavajat, ha felolvadt
hozzámérjük a Ligetszépe és a vadrózsa olajokat

Beleöntjük az zsírfázisba a vizet, és 4 percig magas fokozaton keverjük a robogép dagasztó karjával

4. fázis: legvégül, ha a kész emulzió langyosra hült, egyenként hozákeverjük a Rokonsalt, a tejsavat, az E vitamint, és az illóolajat.

Nincsenek megjegyzések: